پیشرفت درتولید پانکراس مصنوعی
درحالیکه کنترل شدید قند خون امر مهمی درجلوگیری از عوارض ثانویه ی دیابت است، تحقق کنترل گلایسمیک خوب بدون بروز هیپوگلایسمی دربرخی موارد کار بسیار مشکلی است.
درحقیقت یکی از بزرگترین موانع تصویب قانونی استفاده از پانکراس مصنوعی عدم توانایی سیستم های تحویل دهنده ی انسولین دراین پانکراسهای مصنوعی برای جلوگیری موثر از هیپوگلایسمی می باشد.
یک روش برای حل این مشکل ابداع سیستم های اتوماتیکی است که بر مقدار قند خون نظارت کرده و جریان انسولین را درمواقع افت قند خون قطع می کنند، این روش خطر هیپوگلایسمی را کاهش میدهد اما بطور کلی مانع از وقوع آن نمی شود.
دکتر Rusellاز بیمارستان عمومی ماساچوست درحال مطالعه ی روش دیگری برای رسیدگی به این مانع جدی درسیستم های خودکار تحویل دهنده ی انسولین برای جلوگیری از هیپوگلایسمی است. دکتر راسل نشان داده است که تحویل دوزهای پایین گلوکاگون بصورت اتوماتیک توسط سیستمی که بر اطلاعات مانیتور مداوم قندخون دسترسی دارد می تواند شبیه به یک سیستم لوپ بسته ی انسولین در پانکراس مصنوعی عمل کرده و در پیشگیری از هیپوگلایسمی موثر باشد.
دکتر راسل دراین مطالعه از یک سیستم بسته ی ترکیبی که از لوپ بسته ی گلوکاگون همراه با لوپ بسته ی انسولین تشکیل شده است، استفاده کرد و نتایج این تحقیق را درمجله ی the New England Journal of Medicineبه چاپ رساند. نام این سیستم را بیونیک پانکراس نهادند که از گلوکاگون و انسولین برای بهبود کنترل گلایسمیک با حداقل فرکانس اپیزودهای هیپوگلایسمی درمقایسه با پمپ انسولین درنوجوانان وبالغین مبتلا به دیابت استفاده می شود. نتایج امیدوار کننده ی این تحقیق با انجام مطالعات بزرگتر برای اطمینان از ایمنی و اثر بخشی این روش به تصویب قانونی این پانکراس مصنوعی که می تواند بطور موثری از هیپوگلایسمی جلوگیری کرده و کنترل گلایسمیک را بهبود بخشد، کمک خواهد نمود.
منبع:
www.diabetes.org